Tietoa, tukea ja apua lapsen ergonomiseen, terveelliseen ja turvalliseen kantamiseen sekä liinoja ja reppuja kokeiltavaksi ja pitempiaikaiseen lainaan.

Kantamisen FAQ (rakenteilla)

- Minkä ikäistä tai kokoista lasta voi kantaa liinassa tai ergonomisessa kantorepussa?
Minkä ikäistä tai kokoista vain. Jopa ennenaikaisesti syntyneet vauvat hyötyvät kannettavana olemisesta. Pientä vauvaa kannetaan toki eri tavalla kuin isompaa lasta ja kantaminen muutta muotoaan ja merkitystään lapsen kasvaessa, mutta ihan kaikenikäisiä ja -kokoisia lapsia voi kantaa, niin kauan kuin se tuntuu kantajasta sekä kannettavasta hyvältä.Erilaiset kantovälineet asettavat tähän omia rajoituksiaan, erityisesti ergonomisen kantorepun kohdalla on olennaista kantajan ja kannettavan mukavuuden kannalta, että se on oikean kokoinen molemmille ja istuu hyvin. Liina taas tarjoaa äärettömän säätömahdollisuuden kummankin kannalta ja on siksi pitkäikäinen ja monikäyttöinen kantoväline!


-Milloin lasta voi kantaa liinassa pystyasennossa?
Heti syntymän jälkeen. Tämä on yleinen kysymys. Vauva on liinassa usean kangaskerroksen tukemana ja hänen selkärankansa on tuettu sekä sivuttais- että pitkittäissuunnassa, siksi sitä voidaan pitää turvallisena ihan pienellekin. Jos vauva itse avaa lonkkansa auki, kun hänet laittaa selälleen alustalle, silloin jalat voidaan liinassa avata "hajareisikyykkyyn", jota usein kutsutaan myös sammakkoasennoksi. Jos vauva taas pitää jalkojaan vielä yhdessä, voidaan vauvaa kantaa liinan sisällä sikiöasennossa. Pystyasento on vauvan hengityksen kannalta suotuisa asento ja se saattaa helpottaa pienen vauvan vatsakipuiluja.


- Kuinka pitkään lasta voi kantaa kerrallaan?
Kun käytetään ergonomista kantovälinettä, joko oikean kokoista ja molempien kannalta sopivaksi säädettyä kantoreppua tai liinaa ja lapsen kehityksen kannalta sopivaa sidontaa, ei ole mitään aikarajaa, kauanko lasta saa kantaa kerrallaan. Niin kauan, kuin se tuntuu hyvältä kantajasta sekä kannettavasta. Erityisesti vastasyntynyttä hiukan isompi vauva hyötyy, jos häntä kannetaan hieman erilaisissa asennoissa, siis välillä esimerkiksi lonkalla ja välillä vatsat vastakkain.

- Kipeytyvätkö kantajalla selkä tai hartiat kantamisesta?
Riippuu kantajasta, kannettavan koosta ja jäntevyydestä, kantajan muusta fyysisestä aktiivisuudesta, käytettävästä kantovälineestä... Periaatteessa käytettäessä itselle sopivaa kantovälinettä riittävän napakaksi säädettynä on mahdollista kantaa hyvin pitkiä aikoja ilman mitään ongelmia. On olennaista valita kannettavan lapsen koon ja painon kannalta riittävän tukeva kantoväline ja sitoa se sopivalle kireydelle, niin, että lapsen painopiste on hyvin lähellä kantajaa. Useimmiten on mahdollista kantamiskäytäntöjä miettimällä ja muuttamalla löytää tapa, jolla kantaa ilman vaivoja. Vastapainoksi kantamiselle on hyvä harrastaa myös jotain muuta itselleen sopivaa, ehkäpä selän ja hartioiden liikkuvuutta parantavaa liikuntaa.


- Eikö pitkän kantoliinan sitominen ole kamalan vaikeaa?
Liinan sitominen on taito siinä missä mikä tahansa muukin, se vaatii kyllä harjoittelua, mutta sitten, kun on hiukan tullut "tutuksi" liinan kanssa, se sujuu tarvittaessa hyvinkin nopsasti. On hyödyksi, jos joku aiemmin liinalla kantanut voi auttaa alkuun. Jos lainaat liinan lainaamostani, saat aina (halutessasi) siihen kädestä pitäen alusta loppuun asti käyttöönopastuksen.

-Mitä jos lapseni ei pidä kantamisesta?
Usein lapset viihtyvät kannettuina hyvin. Pienelle vauvalle liina on kotoisa paikka, se tarjoaa samanlaisia ärsykkeitä, mitä kohdussa aikanaan oli tarjolla. Isommalle vauvalle liina tarjoaa mahdollisuuden olla tarkkailemassa muiden ihmisten toimintaa aktiivisesti. Taapero taas saattaa kaivata syliä ja turvaa, mutta ei malta sitä hakea muulta touhultaa, ja kannettaessa sitä saa ikään kuin huomaamattaan. Melko usein vauvat, jotka ovat juuri alkaneet kiinnostua ulkomaailmasta saattavat protestoida kantamista kasvot kantajaan päin. Tämä vaihe on yleensä ohimenevä ja sijoittuu jonnekin 3-5 kuukauden ikään. Jos lapsi tuossa iässä ei viihdy kasvot kantajaan päin, voidaan kokeilla esimerkiksi kantamista lonkalla, joko liinalla tai repulla. Jos kantaja ei pidä toisepuoleisesta kantamisesta, mitä lonkalla kantaminen useimmiten on, voidaan lapsi sitoa esimerkiksi liinaan hyvin korkealle eteen tai taakse, jolloin hän näkee kantajan olan yli maailman ihmeitä!

Olennaista tässä vaiheessa on se, että lasta ei kannettaisi kasvot menosuuntaan päin ainakaan siten, että jalat roikkuvat liinasta tai repusta suorina alaspäin. Tällainen asento on lapsen selän ja lonkkien kannalta epäedullinen, lisäksi se kuormittaa kantajaa sillä lapsen painopiste siirtyy turhan kauas kantajasta. Kasvot menosuuntaan kannettaessa lapsi ei voi myöskään halutessaan suojautua ympäristön ärsykkeiltä kääntämällä päätään kantajan "suojiin" tai hakea kantajalta turvaa ja rohkaisua, kuinka ympäröivään tilanteeseen tulisi suhtautua.

Jos vaikuttaa siltä, että lapsellasi on sellainen vaihe, ettei hän viihdy kannettavana, ota yhteyttä, pohditaan, olisiko jotain sellaista tapaa, joka toimisi teillä juuri tässä vaiheessa!